Piękne, soczyście pomarańczowe dynie - choć kojarzone przede wszystkim z halloweenowymi lampionami - są rewelacyjne do przygotowania pożywnej i sycącej zupy. Dla dzieci najlepsza będzie lekko doprawiona, dorośli mogą spróbować ostrzejszych przypraw - chili i imbir - w sam raz na rozgrzewkę.
Składniki:
- mięso rosołowe
- włoszczyzna
- dwie dynie średniej wielkości
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- cebula
- trochę masła do smażenia
Przygotowujemy bulion, czyli gotujemy mięsko i włoszczyznę, z kilkoma kulkami ziela angielskiego i pieprzu oraz listkami laurowymi - najlepiej policzyć ile ich się wrzuca, przed miksowaniem łatwiej je wyłowić. Oczywiście można użyć kostki rosołowe, co kto lubi. Mięso wyławiamy, zostają same warzywa. Później możemy je dodać do zupy przed samym podaniem. Wyławiamy także przyprawy - pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Dynie wydrążamy, a miąższ wrzucamy do zupy.
Ciepłą zupę możemy podać w wydrążonych dyniach. Niecodzienna miska urozmaici obiad i zachęci do jedzenia niejednego niejadka. A do tego zupka dyniowa jest naprawdę bardzo smaczna.
Pestki z dyni, po oczyszczeniu, możemy uprażyć - same, lub wcześniej obsypane słodką papryką lub solą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz