Składniki:
3 filety rybne
trochę kawałeczków łososia
8 łyżek startego żółtego sera
1/3 szkl. mleka
3/4 szkl. mąki
2 jajka
2 ugotowane ziemniaki
cebula
przyprawa do ryb, sól, pieprz, natka pietruszki
Rybę włożyć do osolonej i wrzącej wody na 7 minut. Po wyjęciu rozdrobnić widelcem - uwaga na ości, nawet w filetach mogą się zdarzyć. Dodać rozdrobnione ziemniaki, cebulkę i jajka. Cebulkę siekam w blenderze - podobnie jak ser (dużo szybciej niż tarcie na tarce). Dodać mąkę i mlek oraz ser i przyprawy. Można je smażyć, ale też przygotować na grillu. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie nadają się na fishburgery - wystarczy w bułkę włożyć kotlet, polać keczupem i obłożyć kiszoną kapustą.
Polecam z duszonym porem. Pokrojonego pora wystarczy najpierw zeszklić, potem poddu=sić i dodać jogurt naturalny, trochę soli i pieprzu i gotowe.
Kotleciki można zrobić z samych filetów, bez łososia, też są super.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz